M-am ingrasat! Cum slabesc?
M-am ingrasat! Cum slabesc?
Perioada de pandemie, de izolare la domiciliu, pare sa ne fi afectat pe unii dintre noi atat psihic, cat si fizic. Lipsa iesirilor sociale, cu prietenii, familia sau persoana iubita, lipsa activitatilor fizice, dar si faptul ca majoritatea domeniilor au avut activitatea suspendata, iar acest lucru ne-a afectat activitatea profesionala, s-au rasfrant asupra propriei noastre persoane, pe plan emotional, psihic, dar si fizic.
Ingrijorarile legate de greutate sunt adanc inradacinate in cultura noastra, dar adevarul este ca au existat atat de multe griji in toata aceasta perioada, de la a ramane sanatos, a-ti educa copilul si a fi responsabil pentru “invatamantul la domiciliu”, pana la finante si cumparaturi de alimente. Sa te focusezi pe grija adaugarii a catorva kilograme extra nu inseamna decat stres in plus.
Iata cateva motive pentru care nu ar trebui sa te stresezi foarte tare in privinta asta:
- Monitorizarea unei diete – extra stres? Intr-un studiu realizat recent, monitorizarea aportului alimentar a fost legata de o crestera a nivelului de stres, iar reducerea caloriilor din dieta a fost legata de o crestere a hormonului stresului, cortizolul. Cu toate ca acest lucru nu este valabil pentru toata lumea, este o dovada buna ca ingrijoarea pentru greutatea ta te poate face sa te simti mai deprimata intr-o perioada deja dificila.
- Acces limitat la cumparaturi? Chiar daca planul de cumparaturi este deja realizat si stii ce ar trebui sa cumperi, imaginile si reportajele pe care le-am tot vazut in ultima perioada spun un singur lucru: exista posibilitatea sa nu ai acces la toate produsele proaspete sau congelate si conservele pe care le cumparai de obicei pentru a avea o dieta echilibrata. Este inca o perioada dificila si necesita multa rabdare si intelepciune. Fii mandra de tine ca faci tot ceea ce poti!
- Ai incredere in corpul tau! Daca esti atenta, corpul tau iti va spune cand ii este foame, sete, cand ai nevoie de somn, cand nervii tai au nevoie de liniste sau cand ai nevoie de divertisment. Problema este ca, de cele mai multe ori, tindem sa ignoram aceste semnale. E important sa ajungi sa te cunosti si atunci vei descoperi ca atunci cand nivelul activitatii tale incetineste, acelasi lucru se va intampla si cu apetitul.
Cum recastigi controlul?
Din pacate, nimeni nu stie cand vom trece definitiv pentru restrictiile si perioada “Covid -19”. Deci, daca aceasta perioada va reprezenta noul normal, atunci cum poti reconstrui unele dintre obiceiurile sanatoase care au functionat inainte?
Chiar daca incepi acum calatoria spre slabit, esti in desfasurarea procesului sau incerci sa mentii deja ce ai obtinut, iata cateva sfaturi pentru a te mentine pe calea cea buna:
- Iesi din casa! Nu ai nevoie de o plimbare lunga de 10 kilometri pentru a-ti imbunatati sanatatea. Exista studii care arata ca si 20 de minute in natura ajuta la reducerea cortizolului, ceea ce ajuta si la obiceiurile alimentare. Si nici macar nu e nevoie de cele 20 de minute. Cand simti nevoia de o gustare, iesi afara timp de 10 minute, in gradina sau in fata blocului, indiferent de locatie, in felul acesta, te vei putea focusa pe altele si te vei abate de la drumul spre frigider.
- Schimba-ti gandurile si viziunea. In loc sa te focusezi pe aceasta perioada de izolare, priveste-o ca pe o perioada numai buna de slabit. In loc sa te asezi confortabil in fata televizorului imediat dupa ce ai servit micul dejun, petrece putin timp facand exercitii usoare. In felul acesta, corpul tau va fi mai sanatos si tu te vei simti mai bine.
- Schimba-ti garderoba! Da, da. Stim, pijamalele sunt confortabile si nu are rost sa adoptam alte tinute, daca tot petrecem majoritatea timpului in casa, nu? Ei bine, daca vrei cu adevarat sa iti schimbi stilul de viata si sa numeri in minus kilogramele castigate, schimba-ti tinuta imediat cum te trezesti. Vei vedea ca starea ta de spirit se schimba si te vei simti mai bine. In plus, pentru micul antrenament, ai nevoie de echipament adecvat. O bustiera si o pereche de colanti e tot ce ai nevoie!
- Focuseaza-te pe mese usoare. Chiar daca nu mai ai acelasi ritm alert ca si inainte, viata de acum se simte epuizanta. La sfarsitul unei zile lungi, poate parea mai usor sa comanzi ceva. Dar prepararea unei mese simple si sanatoase nu trebuie sa dureze mult sau sa presupuna mult efort. O omleta cu ciuperci este gata in mai putin de 30 minute. La fel de putin dureaza si prepararea unei portii de somon cu cartof dulce.
- Reorganizeaza-ti spatiul de munca. Renunta la spatiul din bucatarie care iti serveste acum pe post de birou. Cauta un loc din casa care sa nu fie aproape de frigider. In felul acesta, nu vor exista tentatii de a gusta mereu cate ceva.
Cum slabesc?
Sa renunti la cateva kilograme extra nu este intotdeauna usor, insa acest lucru iti poate aduce o schimbare semnificativa asupra sanatatii tale. Iata cateva sfaturi pe care le poti urma:
- Inlocuieste o bautura aromata sau un suc acidulat pe zi cu apa pentru a reduce aproximativ 150 de calorii si a scadea riscul de atac de cord.
- Schimba sucul de fructe cu fructe adevarate, cu mai putine calorii si mai multe fibre. De asemenea, actul in sine de masticatie iti ofera satietate pentru o perioada mai lunga de timp.
- Pregateste-ti in avans cateva fructe si legume proaspete pe care sa le ai la indemana atunci cand ai pofta de ceva.
- Evita sa cumperi produse mai mult decat ai nevoie. Nu le ai in frigider, nu exista tentatie.
- Odihneste-te mai mult. Studiile arata ca exista o legatura intre somnul insuficient si kilogramele extra.