Alimente dieta KETO: Lista completa
[title style=”bold” text=”Dieta Keto – Ce este si ce alimente poti consuma?”]
Dieta Ketogenica a devenit in ultimii ani din ce in ce mai populara. Dar ce este, de fapt? Dieta Keto consta in consumul alimentelor cu continut scazut de carbohidrati, in care organismul produce cetone in ficat pentru a fi utilizate ca si energie.
O vei regasi, de asemenea, si sub alte denumiri precum: dieta ketogenica, dieta cu continut scazut de carbohidrati, dieta cu carbohidrati putini si continut ridicat de grasimi, low-carb, etc.
Cand consumi alimente bogate in carbohidrati, organismul produce insulina si glucoza. Glucoza reprezinta molecula cea mai usoara pe care corpul o poate transforma si utiliza ca si energie. Insulina este produsa pentru a procesa glucoza din fluxul sanguin.
Deoarece glucoza este folosita ca si energie primara, grasimile tale, nefiind necesare, vor fi stocate in corp.
Daca alegi sa consumi mai putini carbohidrati, corpul va intra in stare de cetoza. Acest lucru permite organismului tau sa utilizeze grasimea pe care o consumi, impreuna cu grasimea corporala, pentru a crea energie numita cetone si in loc sa folosesti glucoza pentru energie, vei folosi grasimile.
[title style=”center” text=”Ce inseamna dieta keto?”]
Daca intentionezi sa urmezi o astfel de dieta, trebuie sa ai in vedere ca e necesar sa consumi mai putin de 10% din totalul caloriilor din carbohidrati pe zi. Restul de calorii ar trebui sa provina din proteine (20-30%) si intre 60-80% din grasimi.
Ca si exemplu, daca ti-ai propus sa consumi 2000 de calorii zilnic, nu mai mult de 200 de calorii sau 50 de grame ar trebui sa provina din carbohidrati, in timp ce intre 400 si 600 de calorii vei consuma proteine si intre 1200 si 1600 de calorii vor proveni din grasimi.
[title style=”center” text=”Ce alimente consumi in dieta keto?”]
[button text=”CARNE” style=”is-outline white” size=”medium”]
Carnea neprocesata are un continut scazut de carbohidrati si este recomandata in dieta keto. Indicat ar fi consumul de carne ce provine de la animale hranite cu iarba, deoarece acestea produc carne cu continut mai mare de grasimi omega-3 si antioxidanti fata ce cele hranite cu cereale.
Totusi, retine ca dieta se bazeaza pe consumul ridicat de grasimi, asa ca nu este necesar sa consumi foarte multa carne.
Nu uita ca preparatele procesate, precum chiftelele, mezelurile sau carnatii contin adesea carbohidrati adaugati. Cand esti in dubii, verifica eticheta si asigura-te ca te mentii sub 5% consum.
[button text=”OUA” style=”is-outline white” size=”medium”]
Consuma-le sub orice forma doresti: ochiuri, omlete, prajite in unt, de preferat oua bio sau pasteurizate.
Un ou mare contine mai putin de 1 gram de carbohidrati si aproximativ 6 grame de proteine, ceea ce face ca ouale sa fie alimentul perfect pentru dieta cetogenica. Este bine de stiut ca, desi galbenusurile de oua au un continut ridicat de colesterol, consumul acestora nu creste nivelul colesterolului din sange la majoritatea oamenilor.
De fapt, ouale modifica dimensiunea particulelor LDL astfel incat reduce riscul bolilor de inima.
[button text=”Avocado” style=”is-outline white” size=”medium”]
Desi considerat un fruct, avocado este incredibil de sanatos si benefic dietei Keto, mai ales la inceputul acesteia. Are un continut ridicat de vitamine si minerale, inclusiv potasiu, ceea ce ajuta la reducerea simptomelor ale gripei ceto, in primele zile ale dietei.
Jumatate dintr-un avocado mediu (100 grame) contine 9 grame de carbohidrati. Cu toate acestea, 7 dintre ele sunt fibre, ceea ce face ca numarul de carbohidrati sa scada la 2 per portie. Daca nu iti este pe plac, poti apela si la uleiul de avocado, ca substitut.
[button text=”Produse lactate” style=”is-outline white” size=”medium”]
Cand vine vorba de produsele lactate bogate in grasimi, nu e nevoie sa te gandesti de doua ori. Untul, branza bogata in grasimi, smantana sunt alimentele pe care nu trebuie sa le eviti.
Datorita numarului scazut de carbohidrati, poti consuma o cantitate rezonabila la fiecare masa, fara sa iti faci prea multe griji. Branza are un numar ridicat de grasimi saturate, insa nu s-a demonstrat ca aceasta creste riscul bolilor de inima.
Evita totusi consumul de lapte, deoarece are un numar crescut de carbohidrati – 15 grame per pahar. Daca totusi obisnuiesti sa nu bei cafeaua fara lapte, poti apela la o singura lingura in ceasca.
[button text=”Legume” style=”is-outline white” size=”medium”]
Cand vine vorba de legume in dieta keto, trebuie sa ai in vedere ca le poti consuma fara probleme pe acelea crescute deasupra solului. Amintim aici: spanacul, conopida, broccoli, varza, castravetele, salata verde, ardeiul gras (in special, cel verde), masline, sparanghel, fasole verde si ciupercile.
Fie ca alegi sa iti pregatesti o salata, care sa constituie o masa, fie alegi sa le folosesti ca si garnitura, alege legumele scazute in numar de carbohidrati si nu uita sa te mentii sub 30 grame consumate/zi. Consumul unei portii de cartofi sau paste insa, ar putea sa iti depaseasca limita zilnica.
[title style=”center” text=”Dieta Keto si raceala”]
Gripa Keto reprezinta o combinatie de simptome care apar atunci cand treci pentru prima data la un consum redus de carbohidrati. Este posibil sa resimti oboseala, dureri de cap sau sa ai crampe, greata, ameteli. Nu iti face griji, sunt stari normale si exista metode de a le combate.
Incepe prin a creste aportul de apa sau orice alte lichide recomandate in dieta keto. Poti utiliza suplimente electrolite sau multivitamine care sa contina potasiu si magneziu. Nu uita sa adaugi si sare in mancare pentru a te ajuta.
Exercitiile fizice sunt importante si ajuta la mentinerea greutatii corporale sub control, insa in primele zile este indicat sa eviti activitatile intense precum alergarile, antrenamentele cu greutati, ciclismul si poti recurge la mersul pe jos sau yoga. Lipsa somnului determina cresterea nivelului hormonului de stres , care poate avea un impact negativ asupra dispozitiei si poate agrava simptomele ceto-gripale.
Simptomele incomode ale gripei keto dureaza aproximativ o saptamana pentru majoritatea persoanelor.
[title style=”center” text=”Concluzia?”]
Poti apela la dieta keto pentru a pierde in greutate, pentru a tine glicemia sub control sau alte obiective ce tin de sanatate.
Din fericire, poti regasi o mare varietate de alimente nutritive si gustoase, care sa iti permita sa te mentii sub numarul indicat de carbohidrati. Pentru a profita de toate beneficiile dietei, consuma in mod regulat alimentele recomandate.
[title text=”Citeste mai multe”]
[blog_posts style=”normal” columns=”3″ columns__md=”1″ posts=”3″ orderby=”rand” image_height=”56.25%”]