Carbohidratii simpli dauneaza sanatatii?
Termenul de “carbohidrati” poate fi, uneori, confuz pentru multi dintre noi. Deseori, tindem sa catalogam “carbohidratii complecsi” ca fiind buni si “carbohidratii simpli” ca fiind rai. Dar nu este o afirmatie tocmai corecta. Unii carbohidrati simpli sunt chiar recomandati.
Ce sunt, de fapt, carbohidratii simpli?
Carbohidratii simpli sunt, dupa cum se intelege si din nume, structuri simple. In termeni chimici, acestia sunt molecule mici ce constau intr-o singura zaharida sau doua, legate intre ele, ceea ce poarta numele de dizaharide.
Glucoza, tipul de zahar pe care corpul si mintea il utilizeaza pentru energie, este un monozaharid, la fel ca si fructoza. Carbohidrații simpli sunt destul de usor de digerat de catre organism. Majoritatea sunt prelucrati in intestinul subtire, unde enzimele ii descompun in componente individuale, care apoi trec prin peretii intestinali in fluxul sanguin pentru a fi utilizati pentru energie. Orice zahar care nu este utilizat imediat este transformat in grasime si depozitat in organism. Acesta este si motivul pentru care consumul de alimente cu mult zahar adaugat poate contribui la cresterea in greutate.
Avem nevoie de carbohidrati simpli?
Carbohidrații simpli sunt o sursa majora de energie pentru organism și se gasesc în multe alimente bogate în nutrienti, inclusiv fructe, suc de fructe și produse lactate. Toate aceste alimente contin, de asemenea, o cantitate substantiala de vitamine si minerale si ar trebui consumate ca parte a unei diete sanatoase si bine echilibrate.
Fiecare tip de carbohidrat are un impact diferit asupra nivelului glicemiei. Fie ca alegi sa cantaresti, sa contorizezi carbohidratii din alimentatia ta prin diverse aplicatii sau sa urmezi o dieta recomandata de un specialist, intelegerea efectelor pe care fiecare dintre acestia ii are asupra organismului te poate ajuta sa controlezi nivelul zaharului din sange, sa ai o dieta echilibrata sau sa previi complicatiile ce pot aparea.
Cum alegem carbohidratii simpli?
De cele mai multe ori, cand vine vorba de carbohidrati, majoritatea dintre noi ne referim la paste, paine sau orez. Insa e bine de retinut faptul ca acestia se regasesc, de regula, in alimentele procesate. Adesea, alimentele sunt bogate in calorii si nu sunt foarte satioase. Tocmai din acest motiv, sunt etichetati ca fiind “rai”. Daca iti doresti o alimentatie cat mai sanatoasa, atunci incearca sa eviti urmatoare ingrediente:
- Zaharoza
- Zaharul brun
- Zaharul neprocesat
- Siropul de porumb
- Fructoza
- Sirop
- Miere
- Glucoza
- Siropul de porumb cu continut ridicat de fructoza
- Bauturile carbogazoase
- Dulciurile
- Prajiturile
- Produsele de patiserie
- Bauturile indulcite, precum limonada sau ceaiul cu arome
- Energizantele
- Inghetata
Corpul digera rapid aceste tipuri de alimente, ce cauzeaza o inflamatie asupra corpului si creste nivelul glicemiei. Intr-adevar, avem tendinta de a consuma deseori aceste produse dar, in urma consumului ridicat de zahar, riscul de inflamare a artelelor este marit, ceea ce ingreuneaza ca sangele sa circule corect in zona inimei.
Concluzia?
Te poti bucura de carbohidratii simpli, ocazional, fara ca acestia sa devina prioritari in alimentatia ta. In general, carbohidratii reprezinta un macronutrient major si una din sursele principale ale energiei din corpul tau. Exista si diete care descurajeaza consumul lor, dar cheia consta in gasirea celor potriviti, si nu eliminarea lor definitiva din alimentatie.
Citeste mai multe informatii si despre: